Knjižnica

Poštovani korisnici knjižnice PTFOS


Potvrda iz knjižnice PTFOS

kako biste dobili potvrdu o razduživanju u knjižnici PTFOS molim da u Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. navedete:

Ime i Prezime:

JMBAG:

matični broj:


knjižnica PTFOS-a je za korisnike otvorena prema ograničenom sustavu rada:


Kako bi se posudba mogla odvijati sukladno Općim preporukama za rad sveučilišnih, visokoškolskih, znanstvenih i specijalnih knjižnica molimo korisnike da svoj dolazak u knjižnicu najave e-mailom (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), telefonom (224-343) ili na facebook knjižnice.


Korisnici koji trebaju napraviti tematska pretraživanja baza podataka i pronaći relevantne informacije za pisanje seminara, završnih i diplomskih radova također se trebaju najaviti i dogovoriti termin: e-mailom (Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.), telefonom (224-343) ili na facebook knjižnice.


Sukladno preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo za rad knjižnica, knjižnica će do daljnjeg pružati usluge posudbe i povrata građe, dok će se tematska pretraživanja provoditi u računalnoj učionici. Rad u čitaonici do daljnjeg nije moguć, a plan otvaranja čitaonice odvijat će se u skladu s daljnjim uputama Zavoda.

Usluge posudbe i povrata građe, korisnici mogu ostvarivati u radnom vremenu knjižnice

od 8 do 14 sati (ponedjeljak – petak).

Prilikom ulaska u knjižnicu korisnici se moraju pridržavati uputa nadležnih tijela vezanih uz pojačanu higijenu ruku, za koju svrhu su na ulazu i u ostalim dijelovima svih korisničkih prostora postavljeni spremnici sa sredstvom za dezinfekciju ruku.


Također, kako bi se broj ulazaka u prostor knjižnice smanjilo na najmanju moguću mjeru, korisnici posuđenu građu mogu vratiti i bez ulaska u prostor knjižnice na način da građu odlože u posebno označene korpe. Ova usluga će korisnicima biti dostupna od ponedjeljka do petka od 10 do 14 sati u zgradi uprave Fakulteta, u dnu stepeništa za knjižnicu.

Ovim putem pozivaju se svi korisnici da na mrežnim stranicama Fakulteta i knjižnice te na društvenim mrežama prate obavijesti o mogućim daljnjim izmjenama u radu i uslugama knjižnice PTFOS-a prema uputama nadležnih tijela vezanim uz pandemiju bolesti COVID-19.


S poštovanjem,

Voditeljica knjižnice

Sanda Hasenay, knjiž. savjetnica

savjetujemo vam da se orijentirate na korištenje dostupnih e-izvora:

Online pretraživanje knjižnice PTFOS i Portalu elektroničkih izvora (prijava preko AAI@EduHr)

Hvala na razumijevanju!


Sveučilište Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku

Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek

KNJIŽNICA

Franje Kuhača 18

31000 Osijek


Tel: 031 224-343

Fax: 031 207-115 (za knjižnicu)

e-mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

RADNO VRIJEME

7.30 - 18.30 sati 


Radno vrijeme za korisnike

8.00 - 18.00 sati

VIZIJA KNJIŽNICE PTF-a

  • očuvanje integriteta knjižničnih fondova i razvoj digitalne knjižnice.evaluacija same knjižnice kroz knjižnične usluge koje nudi svojim korisnicima.


POSLANJE KNJIŽNICE PTF-a

  • je omogućiti slobodan pristup knjižnim i neknjižnim izvorima informacija koji su potrebni studentima i znanstveno - nastavnom osoblju Fakulteta.


CILJEVI KNJIŽNICE PTF-a

  • su postati mjesto susreta studenata i znanstvenika PTF, ali i vanjskih korisnika kojima je prehrambena tehnologija  interesantna, mjesto gdje će se razmjenjivati ideje, znanje iz područja koja su zanimljiva za sve korisnike Knjižnice.
  • cilj nam je pružati podršku znanstveno - nastavnom osoblju Fakulteta u održavanju nastave, razvijati informacijsku pismenost i kritičko mišljenje, poticati kod studenata želju za učenjem i istraživanjem.

Razvojni put knjižnice Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek usko je povezan s razvojnim putem Fakulteta. Knjižnica je osnovana 1976. godine nakon osnutka Prehrambeno-tehnološkog fakulteta u Osijeku. Sve do Domovinskog rata Knjižnica PTF-a je bila u zajedničkim prostorima s knjižnicom Poljoprivrednog fakulteta, a istima su se koristili i zaposlenici Poljoprivrednog instituta, koji su svi bili smješteni na lokaciji Tenjska cesta. Tijekom i nakon Domovinskog rata Fakultet je bio razmješten na različitim lokacijama po Osijeku. Nakon smještanja Fakulteta na današnju lokaciju u Tvrđi, Kuhačeva 18 i 20, Knjižnica nije dobila svoj prostor, tek od svibnja 2005. godine Knjižnica je smještena u novom prostoru (cca 350 m2) u potkrovlju zgrade na broju 20. U vremenu kada smo preplavljeni najrazličitijim informacijama i kada se nove informacijsko komunikacijske tehnologije ubrzano razvijaju, Knjižnica PTF-a prilagođava se novom načinu rada koji uključuje brže i sveobuhvatnije praćenje informacija iz područja prehrambene tehnologije, tehnologije, biotehnologije i kemije te njihove distribucije krajnjim korisnicima. Granice između realnog i virtualnog svijeta sve su manje vidljive, a navike i potrebe korisnika stalno se mijenjaju. Čitaonica ima 46 mjesta te 8 računala povezanih putem interneta s ostalim knjižnicama u Hrvatskoj, a i u svijetu. Usluge koje korisnici mogu dobiti u Knjižnici PTF-a su: posudba, informacijske usluge, međuknjižnična posudba, pretraga različitih bibliografskih baza podataka, edukacija.