Noć znanosti - 2019

2. NOĆ ZNANOSTI
6. prosinca 2019.
od 18.00 do 21.00 sat
na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu Osijek

Voditelj aktivnosti:

izv. prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić

Opis radionice:

Ova radionica prikazati će klasični i suvremeni način pročišćavanja vode za piće, odnosno proces koagulacije i flokulacije s pješčanom filtracijom kakav se primjenjuje kod prerade vode za piće u gradu Osijeku te membransku filtraciju vode koja postaje imperativ u preradi voda. Posjetitelji radionice će moći kušanjem uočiti razliku u kvaliteti vode koja se dobiva primjenom različitog postupka prerade vode za piće.

Ciljana skupina (osnovna škola, srednja škola, svi):

svi

Maksimalan broj sudionika radionice:

10

Voditelj aktivnosti:

izv. prof. dr. sc. Mirna Habuda-Stanić

Opis radionice:

Ova radionica prikazati će klasični i suvremeni način pročišćavanja vode za piće, odnosno proces koagulacije i flokulacije s pješčanom filtracijom kakav se primjenjuje kod prerade vode za piće u gradu Osijeku te membransku filtraciju vode koja postaje imperativ u preradi voda. Posjetitelji radionice će moći kušanjem uočiti razliku u kvaliteti vode koja se dobiva primjenom različitog postupka prerade vode za piće.

Ciljana skupina (osnovna škola, srednja škola, svi):

svi

Maksimalan broj sudionika radionice:

10

Voditelj aktivnosti:

Veronika Barišić, mag. ing. techn. aliment.

doc. dr. sc. Antun Jozinović

Opis radionice:

U sklopu ove radionice saznat ćete što stoji iza znanosti proizvodnje čokolade, draže proizvoda, pralina i slično. Također ćete saznati što je sve potrebno za napraviti čokoladu. Uz proces proizvodnje koji ćete moći vidjeti imat ćete priliku i degustirati različite proizvode.

Ciljana skupina (osnovna škola, srednja škola, svi):

svi

Maksimalan broj sudionika radionice:

20

Voditelj aktivnosti:

prof. dr. sc. Stela Jokić

Opis radionice:

Radionica će vam otkriti koji su to prirodni sastojci s kojima možete izraditi sapune u toplini vlastitog doma. Imat ćete priliku sudjelovati u izradi sapuna za piling, naučiti za što služi crni sapun i od čega se sve sastoji te što je sve potrebno da biste dobili mirisni božićni sapun za njegu cijelog tijela. Prirodnim biljnim sastojcima omogućite svojem tijelu njegu kakva mu je potrebna.

Ciljana skupina (osnovna škola, srednja škola, svi):

svi

Maksimalan broj sudionika radionice:

30

Voditelj aktivnosti:

izv. prof. dr. sc. Hrvoje Pavlović

Opis radionice:

Njegovana brada nije samo ukras muškarca, već i značajno utječe žensku populaciju. U radionici će biti objašnjena primjena prirodnih sastojaka (ulja, masti i eteričnih ulja) u njegovanju brade i kože muške populacije. Pokazat će se priprava ulja za bradu, krutog losiona za njegu kože i brade te masti s magnezijem i kapsaicinom za sportske ozljede.

Ciljana skupina (osnovna škola, srednja škola, svi):

srednja škola i stariji

Maksimalan broj sudionika radionice:

20

Voditelj aktivnosti:

izv. prof. dr. sc. Dajana Gašo-Sokač

doc. dr. sc. Valentina Bušić

Opis radionice:

Radionica obuhvaća niz zanimljivih kemijskih pokusa u kojima imamo široku lepezu različitih boja koje su posljedica različitih oksido-redukcijskih reakcija. Posjetitelji će moći na radionici vidjeti čarobne otopine, kemijske koktele koji mijenjaju boje, zlatnu kišu i druge oscilirajuće obojene reakcije te će moći uživati u ljepoti boja kemije.

Ciljana skupina (osnovna škola, srednja škola, svi):

svi

Maksimalan broj sudionika radionice:

20

Voditelj aktivnosti:

dr. sc. Ivana Tomac

Opis radionice:

Ulaskom u Laboratorij počinje vrijeme čarolije s čarobnim napicima, čarobnom šarenom vatrom i čarobnim kristalima, a sve dok čarobni sat otkucava. Ako volite čaroliju, uđite u čarobni Laboratorij Noći znanosti.

Ciljana skupina (osnovna škola, srednja škola, svi):

svi

Maksimalan broj sudionika radionice:

20-25

Voditelj aktivnosti:

Mirjana Lončar, mag. ing. oecoing.

Opis radionice:

Ova radionica uvest će vas u nadolazeću zimu i božićne blagdane kroz zanimljive zimske eksperimente. Na ovoj radionici možete saznati kako napraviti snijeg, snježnu oluju i zimu u laboratoriju. Uz aktivno sudjelovanje, posjetitelji će imati priliku zabaviti se, a uz to ponešto i naučiti.

Ciljana skupina (osnovna škola, srednja škola, svi):

osnovna škola

Maksimalan broj sudionika radionice:

10-15

Voditelj aktivnosti:

Josipa Grgić, mag. ing. techn. aliment.

Ivana Ivić, mag. ing.

Maja Ižaković, mag. ing. proc.

Marta Ostojčić, mag. ing. proc.

Gordana Šelo, mag. ing. proc.

Darijo Šibalić, mag. ing. techn. aliment.

Opis radionice:

Uključi svoj mozak za ovaj zadatak

Jer izlaz neće biti gladak!

Labos ovaj krije svašta

Pusti nek' ti radi mašta!

Sam izać' nećeš moći,

trebat će ti pomoći!

Sva rješenja ti pronađi,

Uz pomoć tima ti se snađi!

Trag za tragom se niže,

Izlaz je sve bliže!


Imamo za tebe jedno upozorenje!

Paziš li na vrijeme?

Ciljana skupina (osnovna škola, srednja škola, svi):

viši razredi osnovne škole (7. i 8. razred) i srednja škola

Maksimalan broj sudionika radionice:

10

Voditelj aktivnosti:

izv. prof. dr. sc. Natalija Velić

Opis radionice:

Iako se proizvodnja piva i uživanje u pivu najčešće vežu uz muškarce, najstariji poznati zapisi o pivu iz drevnog Egipta govore kako su pivo proizvodile i prodavale gotovo isključivo žene. Predavanje će dati kratak pregled povijesti piva, s posebnim osvrtom na zaboravljenu „žensku stranu priče“. Nakon predavanja slijedi druženje s pivaricom iz zanatske (craft) pivovare Black Hat i degustacija piva.

Ciljana skupina (osnovna škola, srednja škola, svi):

srednja škola i stariji

Voditelj aktivnosti:

Lidija Šoher, mag.nutr.

Opis radionice:

Koliko često „googlate“ pravilnu prehranu? Nađete li odgovore na pitanja koja vas zanimaju ili su to uvijek odgovori poput: treba imati izbalansiranu, uravnoteženu prehranu, biti umjeren, fizički aktivan, jesti više voća i povrća i slično.  Što sve znače pojmovi koje nutricionisti često koriste i može li se sve to postići u svakodnevnom životu saznajte kroz ovo interaktivno predavanje.

Ciljana skupina (osnovna škola, srednja škola, svi):

svi

Voditelj aktivnosti:

izv. prof. dr. sc. Ines Banjari

Opis radionice:

Ova radionica prikazati će klasični i suvremeni način pročišćavanja vode za piće, odnosno proces koagulacije i flokulacije s pješčanom filtracijom kakav se primjenjuje kod prerade vode za piće u gradu Osijeku te membransku filtraciju vode koja postaje imperativ u preradi voda. Posjetitelji radionice će moći kušanjem uočiti razliku u kvaliteti vode koja se dobiva primjenom različitog postupka prerade vode za piće.

Ciljana skupina (osnovna škola, srednja škola, svi):

svi

Poziv na testiranje (administrator projekta Bio4Feed)

Poziv na testiranje (administrator projekta Bio4Feed)

Leave review
„Sukladno Natječaju za izbor jednog zaposlenika/zaposlenice na radno mjesto I. vrste – stručni suradnik za projekte za rad na projektu „Biokonverzija ...
Read More
Poziv na razgovor s Povjerenstvom (intervju)

Poziv na razgovor s Povjerenstvom (intervju)

Leave review
Poštovani, sukladno Natječaju za izbor jednog zaposlenika/zaposlenice na radno mjesto III. vrste - tehnički suradnik na neodređeno vrijeme u punom rad...
Read More
Svečana promocija Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek

Svečana promocija Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek

Leave review
Izuzetno nam je zadovoljstvo izvijestiti Vas da će se u petak, 21. veljače 2020. godine, u Auli magna Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek (Vlad...
Read More