Predmeti u okviru Katedre za biologiju i mikrobiologiju upoznaju studente s kemijskom osnovom života, od atoma do makromolekule, njihovom strukturom, funkcijama, odnosom s okolinom i zakonitosti djelovanja na pojedine fiziološke procese i, preko njih, na pojedine organe i sustave. Na kolegiju Biologija, u okviru Katedre, studenti stječu znanja o poznavanju zajedničkih svojstava organizama, poznavanju i razumijevanju prirodnih procesa, klasifikaciji, kemijskom sastava i fizikalnim svojstavima žive tvari, razmnožavanju i staničnoj embriogenezi, anatomiji biljnih i životinjskih tkiva, informacijskim, regulacijskim, metaboličkim i transportnim sustavima životinja, nasljeđivanju i raznolikosti, reprodukciji i evoluciji organizama.
U okviru Katedre studenti stječu i znanja o morfologiji, ekologiji, metabolizmu, determinaciji i sistematizaciji mikroorganizama. Studentima se prenose teorijska znanja o proizvodima mikrobnih stanica nastalim u aerobnim i anaerobnim uvjetima. Kroz dio kolegija Katedre (Opća mikrobiologija, Mikrobiologija hrane, Brze metode u analizi hrane) studenti se upoznaju s upotrebom mikroorganizama u proizvodnji hrane, njihovom primjenom u industrijskoj mikrobiologiji, poljoprivredi, obradi otpadnih voda i metodama njihovog određivanja. Studenti se upoznaju s kontaminacijom hrane mikroorganizmima tijekom proizvodnog procesa, mjerama sprječavanja njihovog razvoja ili uništavanja u hrani, mikrobiološkim metodama ispitivanja namirnica te zakonskim propisima o mikrobiološkoj ispravnosti namirnica i sirovina za njihovu proizvodnju.
Predsjednik katedre: izv. prof. dr. sc. Tihana Marček
preddiplomski studij
- Biologija
- Opća mikrobiologija
- Mikrobiologija hrane
diplomski studij
- Brze metode analize hrane
poslijediplomski studij
- Mikrobiologija hrane