Zaposlenici Katedre za kakvoću hrane sudjeluju u izvođenju nastave na jednom kolegiju preddiplomskog studija Prehrambena tehnologija, na četiri kolegija diplomskog studija Znanost o hrani i nutricionizam i dva kolegija diplomskog studija Prehrambeno inženjerstvo, te više kolegija na dva specijalistička i jednom doktorskom studiju. Osim toga, sudjeluju u izvođenju nastave i na specijalističkom studiju Fakulteta agrobiotehničkih znanosti Osijek.
U okviru kolegija koji se izvode na Katedri, studenti stječu znanja neophodna za upravljanje kvalitetom i sigurnošću hrane, provedbu različitih vrsta analiza hrane i vođenje laboratorija, kao i za istraživanja u tom području. Predavanja obuhvaćaju primjenu propisa i normi iz područja kvalitete i sigurnosti hrane, principe i primjenu metoda za analizu sastava hrane kao i za osiguranje kvalitete mjerenja, te posebno principe i primjenu kromatografskih i senzorskih metoda analize.
Znanstvena istraživanja na Katedri za kakvoću hrane odnose se na različite aspekte kvalitete i sigurnosti hrane primjenom instrumentalnih i senzorskih metoda. Teme su karakterizacija meda s ciljem određivanja botaničkog i zemljopisnog podrijetla, kvaliteta matične mliječi, peludi i pčelinjeg otrova, senzorska svojstva i prihvatljivost različitih formulacija proizvoda
Predsjednica katedre:
doc. dr. sc. Blanka Bilić Rajs
preddiplomski studij
- Kontrola kakvoće hrane
diplomski studij
- Instrumentalne metode I
- Senzorske analize
- Upravljanje kakvoćom i sigurnošću hrane
- Upravljanje kakvoćom u laboratoriju
poslijediplomski studij
- Upravljanje sigurnošću i kakvoćom hrane
- Senzorske analize
- Upravljanje kvalitetom i sigurnošću hrane
- Primjena senzorske analize u prehrambenoj industriji
- Izabrana poglavlja iz analitike namirnica
- Senzorska i fizikalno–kemijska svojstva tradicionalnih mesnih proizvoda