Na nastavnim predmetima unutar Katedre na prijediplomskom studiju studenti stječu osnovna znanja o primjeni računala za rješavanje svakodnevnih zadataka u struci, osnovnim fizikalno-kemijskim zakonitostima na kojima počivaju temelji rada mjernih pretvornika, osnovama mjerenja te se upoznaju s klasičnom teorijom sustava automatske regulacije.
Kroz kolegije na diplomskim studijima studenti se upoznaju s principima i metodama modeliranja operacija i procesa pri proizvodnji i pohrani prehrambenih proizvoda, metodama optimiranja prehrane primjenom računala te automatizacije proizvodnih procesa.
Teorijske spoznaje demonstriraju se kroz laboratorijske i računalne vježbe u kojima studenti stječu praktična iskustva u primjeni stečenih znanja na rješavanje realnih proizvodnih i labotratorijskih zadataka.
Znanstveno istraživački i stručni rad, kojim se bave članovi katedre, odraz je sadržaja kolegija koji se predaju na prijediplomskom, diplomskim i poslijediplomskim studijima. Obuhvaća modeliranje i optimiranje u prehrambenoj tehnologiji i procesima, razvoj i primjenu nedestruktivnih metoda analize, kemometrijske metode i metode mekog računarstva.
Predsjednik katedre:
prijediplomski studij
- Informatika
- Mjerenje i upravljanje procesima
diplomski studiji
- Automatizacija procesa
- Modeliranje i upravljanje u prehrambeno-tehnološkim procesima
- Modeliranje operacija i procesa
- Optimiranje prehrane primjenom računala
poslijediplomski studiji
- Modeliranje i optimiranje prehrane
- Ne destruktivne metode analize procesa i namirnica