U okviru kolegija Katedre za mehaničke, toplinske i separacijske procese studenti stječu znanja iz područja: fenomena transporta fluida, prijenosa tvari i energije, i osnovnih mehaničko-fizikalnih zakonitosti, odnosno područja neophodnih za razumijevanje procesnog i prehrambenog inženjerstva. Studentima se prenose teorijska znanja iz osnovnih i pomoćnih jediničnih operacija te se upoznaju s osnovnim dijelovima, principom rada i primjenom uređaja koji se najčešće koriste u provedbi pojedinih jediničnih operacija. Tijekom računskih vježbi studenti se upoznaju s rješavanjem problema koji se susreću u praksi iz područja hidrodinamike, pumpi, mehaničko-fizikalnih operacija, te operacija uz prijenos topline i tvari. Kroz laboratorijske i industrijske vježbe studenti dobivaju uvid u praktičnu implementaciju jediničnih operacija u proizvodne procese. Osim toga, studentima se prenose spoznaje o utjecaju industrije na okoliš, te mogućnostima primjene preventivnih mjera kod izgradnje ili rekonstrukcije procesnih postrojenja s ciljem zaštite okoliša.
Kroz kolegije doktorskog studija studenti se upoznaju s fenomenima prijenosa topline i tvari u nestacionarnim uvjetima, naprednim tehnikama sušenja, naprednim tehnikama ekstrakcije, osnovnim matematičkim metodama interpolacije, aproksimacije funkcija i numeričke integracije, te njihovom primjenom u rješavanju problema u prehrambeno- procesnom inženjerstvu.
Znanstveno-istraživački i stručni rad, kojim se bave zaposlenici Katedre, u području je materije koja je obuhvaćena kolegijima na prijediplomskom, diplomskom i doktorskom studiju. Aktualna znanstvena istraživanja koja se provode u okviru katedre su:
- ekstrakcija biološki aktivnih tvari iz biološki obrađenog poljoprivrednog otpada i otpada prehrambene industrije
- inkapsulacija biološki aktivnih spojeva
- sušenje organskog i anorganskog materijala
Predsjednik katedre:
prof. dr. sc. Mirela Planinić, trajni izbor
prijediplomski studij
- Matematika I
- Matematika II
- Prijenos tvari i energije
diplomski studij
- Jedinične operacije u prehrambenom inženjerstvu
- Jedinične operacije u procesnom inženjerstvu
- Procesno-ekološko inženjerstvo
- Konstrukcijski materijali, korozija i zaštita
- Inženjerska matematika
- Primijenjena matematika
- Statistika
doktorski studij
- Prijenos topline i tvari u procesiranju hrane
- Planiranje eksperimenta i analiza rezultata
- Napredne tehnike ekstrakcije u prehrambenom inženjerstvu
- Modeliranje kinetike specijalnih tehnika sušenja u prehrambeno-procesnom inženjerstvu