Seminari
- Detalji
- Objavljeno: Četvrtak, 01 Listopad 2020 10:38
- Hitova: 2315
Modeliranje operacija i procesa
Modeliranje i upravljanje u prehrambeno-tehnološkim procesima
Tijekom seminara bit će obrađena upotreba numeričkih metoda u modeliranju i optimiranju tehnoloških
operacija i procesa (projektiranje, optimiranje, analiziranje i predviđanje). Preporučena literatura je interna skripta "Numeričke metode".
Sadržaj:
PODJELA MATEMATIČKIH MODELA
KLASIFIKACIJA MODELA PREMA MATEMATIČKOJ STRUKTURI
Matematički alati za rješavanje jednadžbi modela
METODE ZA RJEŠAVANJE LINEARNIH JEDNADŽBI
Direktne metode (Gauss-ova eliminacija, Gauss-Jordan-ov postupak)
Iterativne metode (Gauss-Seidl-ova iteracija, Jacobijeva linearna iteracija)
METODE ZA RJEŠAVANJE NELINEARNIH JEDNADŽBI
Iterativne metode (Jacobijeva lin. iteracija, Wegstein-ova metoda, Newton-Raphson-ova metoda, Metoda sekante)
METODE ZA INTEGRIRANJE DIFERENCIJALNIH JEDNADŽBI
Eksplicitne metode (Euler-ova metoda, Korigirana Euler-ova metoda, Metode Runge-Kutta)
LINEARNO PROGRAMIRANJE
Optimalno namijšavanje smjese sirovina
Optimiranje sastava obroka
Optimiranje iskorištenja pogona/strojeva
Optimiranje prijevoza gotovih proizvoda od tvornice do prodajnoga mjesta
Na seminarima će biti rješavani zadaci za parcijalne ispite i pisani dio ispita.