Festival znanosti - 2013

Voditelj aktivnosti


Dr. sc. Ines Banjari

Ostali suradnici


Nives Stojanović, Tereza Novoselić, Gorana Eljuga, Martina Širić, Dragana Jelenić, Ivana Odak, Ružica Vučić, Marija Pušić, Helena Šutalo

Kontakt osoba


Ines Banjari

Opis


Pšenica, kukuruz, raž, riža, za njih ste čuli a sigurno ih i jedete često, neke  svaki dan. No što je s heljdom, ječmom, zobi, quinoa-om? Jeste li ih kušali? Kreirali smo razli kombinacije baš ovih, novih neobičnih žitarica na interesantno-slatko-mirisni način i zašto ih ne bi došli isprobati, možda vam se i svide.

Mjesto i vrijeme

22.04.2013. – 24.04.2013. od 10.00 – 15.00 h

Laboratorij za senzorske analize

Voditelj aktivnosti


Dr. sc. Ines Banjari

Ostali suradnici

Snježana Kožić, Dalibor Karas, Ivana Debelić, Maja Grgić, Maja Rečić, Maša Novak, Martina Boc

Kontakt osoba


Ines Banjari

Opis

Na što vas asocira energetska bomba? A futuristička? Izazvat ćemo u vama eksploziju energije, vitamina i minerala. Kako bi postigli eksploziju u vama koristit ćemo najrazličitije boje, od žute, zelene, ljubičaste, crvene, narančaste. Dođite vidjeti, okusiti, omirisati i kušati naše futurističke energetske bombe!

Mjesto i vrijeme​


Laboratorij za senzorske analize

22.04.2013. – 24.04.2013. od 10.00 – 15.00 h

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Sandra Budžaki, doc.

Ostali suradniciIvan Kovač, Ana Jelinić, Goran Miljić, Maria Kovač, Darko Adžić, Ivana Čurković, Darijo Šibalić, Mirela Džakić, Helena Trogrlić

Kontakt osoba

Sandra Budžaki

Opis

Dobivanje biodizela iz jestivog ulja postupkom transesterifikacije i usporedba gorenja dobivenog produkta i mineralnog dizel goriva.
Prikaz „gorenja“ vode (elektrolizom vode nastaje vodik koji sa kisikom u omjeru 1:2 gori; plin praskavac). Gorive ćelije – čista i obnovljiva energija iz vode. Voće i povrće kao izvor električne energije.

Mjesto i vrijeme

22.04.2013. – 24.04.2013. od 10.00 – 13.00 h

Laboratorij za opću kemiju

Voditelj aktivnosti

Indira Kosović, dipl. ing.

Ostali suradnici

Đurđica Ačkar, Ante Lončarić, Marija Nujić, Damir Krstanović, Ivan Tomas, Tomislav Rot, Josipa Mađarić, Iva Čobanković, Gordana Šelo, Zdravko Vulin, Davor Tkalec, Tamara Jurić, Milica Maletić, Tanja Janžek, Tea Šimić

Kontakt osoba


Indira Kosović

Opis

Laboratorij budućnosti je mjesto gdje se odvijaju razni pokusi. Hrana svijetli, stvari „lete“, kriptonit se jede, jaja ulaze u bocu, plutaju na vodi, znanstvenici su otkačeni, a za ostalo vam je najbolje da dođete i sami provjerite!

Mjesto i vrijeme​


22.04.2013. – 24.04.2013. od 10.00 – 15.00 h

Laboratorij za biotehnologiju

Voditelj aktivnosti

Doc. dr. sc. Stela Jokić

Ostali suradnici


Marina Rajić, Snježana Keleković, Ivana Komušanac, Andrea Bošnjak, Lorena Čakalović, Ana Ćurić, Nikolina Mendešević, Martina Jakovljević, Ana Roth, Lucija Kučko, Anja Bašnec

Kontakt osoba

Stela Jokić

Sponzor radionice


http://www.vextra.ba/

Opis


Zar nije već postalo dosadno stalno isčitavanje sastava krema koje nanosimo na svoju kožu? Nismo li već prešli granice (ne)opreznosti? Vratimo se u prošlost i s njom otkrijmo nove puteve budućnosti. Pružimo licu vječnu vitalnost, dodajmo komponente koje su ključne za uvijek poželjni sjajni ten i pobjedimo prištiće u tren vrlo jednostavnom tehnologijom. Na tom putu ostanite vjerni prirodi i inovacijama koje su vam dostupne na dohvat ruke. Saznajte što dobijete kada kombinirate destilaciju, Ag, vosak, maslinovo ulje, čokoladu te uljne i eterične ekstrakte!
Iznenadite se i oduševite našim malim laboratorijem prirodne kozmetike!

Mjesto i vrijeme

22.04.2013. – 24.04.2013. od 10.00 – 15.00 h

Laboratorij za tehnološke operacije

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Tihomir Moslavac, izv. prof.

Ostali suradnici

tehnički suradnik DANIELA PAULIK, Nives Resiga, Ivana Markoljević, Katarina Tomas, Dajana Matić, Anja Bašnec, Ivana Jakobović, Danica Hrg, Marija Joskić, Maja Morača, Valentina Besten

Kontakt osoba

Tihomir Moslavac

Sponzor radionice

OPG Anita Mikac, Gornje Bazje
OPG Davor Špoljar, Lukač
VITA SOJA d.o.o., Zdenko Bundić, Vukovar
Tvornica ulja Čepin 
Organica Vita, Vraneševci

Opis


Zanima li vas dobivanje ulja očuvanih nutritivnih svojstava i izrada neobičnih majoneza. Dođite na radionicu i upoznajte atraktivnu proizvodnju zdravog biljnog ulja i neodoljive majoneze budućnosti. Osjetite punoću okusa prirodnog tekućeg zlata i doživite raznolikost boja majoneza.

Mjesto i vrijeme

22.04.2013. – 24.04.2013. od 10.00 – 15.00 h

Laboratorij za tehnologiju ulja i masti

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Ines Banjari

Ostali suradnici

Ivana Debelić, Maja Grgić, Maja Rečić

Kontakt osoba

Ines Banjari

Opis

Koje su nas epidemije mučile? Danas smo svjedoci epidemije debljine, brze hrane i bezbroj dijeta a istovremeno smo svjedoci epidemija bolesti koje su u direktnoj povezanosti s ovim, ranije navedenima. Epidemija dijabetesa, bolesti srca i karcinoma. A koje nam epidemije prijete u budućnosti? Epidemije starih bolesti za koje se mislilo da ih je ljudska civilizacija davno iskorijenila, ali tu su i one koje nam prijete od opasnih kemikalija, toksičnog otpada, genetski modificiranih organizama.....dođite vidjeti koje su to sve epidemije budućnosti!

Mjesto i vrijeme

24.04.2013. sekcija od 16.00 – 19.00 h

Aula Rektorata, Trg Svetog Trojstva 3

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Ines Banjari

Ostali suradnici

Dalibor Karas i Snježana Kožić

Kontakt osoba

Ines Banjari

Opis

Što jedemo danas? Koju sve hranu možemo pronaći na policama? A kakvi su trendovi, kuda idemo u budućnosti? Hrana astronauta, dehidrirana hrana, hrana uzgojena na potpuno prirodan način, uzgoj starih sorti, orjentiranje na stare načine prehrane kao što je npr. UNESCO zaštićena Mediteranska prehrana. Hrana budućnosti ide k svojim korijenima ili kako bi se reklo „Back to basics“. Ili možda ipak ne? Dođite i prokomentirajte s nama kako će izgledati hrana budućnosti.

Mjesto i vrijeme

24.04.2013. sekcija od 16.00 – 19.00 h

Aula Rektorata, Trg Svetog Trojstva 3

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Sandra Budžaki, doc.

Ostali suradnici

Marija Kovač, Goran Miljić

Kontakt osoba

Sandra Budžaki

Opis


U doba sve većeg porasta cijene nafte i veće ekološke svijesti, te informiranosti o posljedicama globalnog zatopljenja, obnovljivi izvori energije dobivaju sve veću potporu šire javnost. Uz dosadašnja istraživanja, patentiranje i primjenu biogoriva u svijetu, među kojima su najzastupljeniji biodizel, bioplin i bioetanol, dolazi također i do povećanog interesa za primjenu vode kao izvora energije u motorima sa unutarnjim sagorijevanjem. Voda je stabilna molekula koja ne gori, ali kada se djelovanjem elektrolize podijeli na vodik i kisik dobiva se goriva smjesa plinova, HHO ili plin praskavac, koja oslobađa energiju. Ubrizgavanjem plina praskavca proizvedenog u HHO generatorima u motore s unutarnjim sagorijevanje dovodi do poboljšanog izgaranja goriva i čišćeg ispuha. Vodik ima svojstvo da ulazi u kristalnu rešetku metala, te smanjuje mehanička svojstva metala, i povećava nakon određenog perioda vjerojatnost loma metala zbog čega se HHO generatori mogu koristiti samo u mješavini s postojećim gorivom ili prirodnim plinom za poboljšanje izgaranja i povećanje snage postojećih motora. Stupanj iskorištenja elektrolize vode se kreće od 50% do 80%. Kako se stupanj iskorištenja kod klasičnih termoelektrana i nuklearnih elektrana kreće od 30% do 45%, vidi se da se i elektroliza vode može iskoristiti kao obnovljivi izvor energije.

Mjesto i vrijeme


24.04.2013. sekcija od 16.00 – 19.00 h

Aula Rektorata, Trg Svetog Trojstva 3

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Jovica HARDI, red. prof. u trajnom zvanju

Opis​


Znanost kao vrhunska ljudska aktivnost najviše se u cijeloj povijesti čovječanstva razvijala iza II. svjetskog rata, od 1950. godine. Niz izuma i tehničkih inovacija bio je osnova naglog razvoja znanosti vezane za sva područja života. Mnogi pronalasci hrvatskih znanstvenika i velike armije svjetskih znanstvenika u zadnjem desetljeću, a poglavito nekoliko proteklih godina omogućiti će u bliskoj budućnosti puno bolji život čovječanstva. Upoznajte se sa samo dijelom najnovijih vrhunskih znanstvenih postignuća koja će oživjeti u bliskoj budućnosti. 

Mjesto i vrijeme

22.04.2013. 17.00 

Uvodno predavanje nakon Svečanog otvorenje Festivala znanosti

Aula Rektorata, Trg Svetog Trojstva 3

Voditelj aktivnosti

Ante Lončarić mag. ing.

Ostali suradnici

Marija Nujić, Marina Tišma, Stela Jokić, Đurđica Ačkar, Ines Banjari, Ivana Pavleković, Indira Kosović, Goran Miljić, Ivan Kovač

Kontakt osoba

Ante Lončarić

Opis

Biogoriva proizvedena iz prehrambenih sirovina (bioetanol iz kukuruza ili šećerne trske, biodizel iz uljane repice, …) sve se više spominju kao zamjena za fosilna goriva. Ona sa sobom nose pozitivnu EKO notu jer, za razliku od fosilnih goriva koja malo po malo bivaju iskorištena (a i cijena im munjevito raste!), znatno reduciraju negativne posljedice koje nastaju upotrebom fosilnih goriva. U debati će se raspravljati o mogućoj upotrebi kukuruza za potrebe proizvodnje bioetanola u Slavoniji. Trebamo li kukuruz za prehranu ili za energiju? Na ova i slična pitanja dajte svoje odgovore, razmjenite mišljenja i argumente kao dio afirmacijske ili negacijske skupine.
Za sudjelovanje, pripremu i pravila igre, kontaktirajte nas!

Mjesto i vrijeme

Prema dogovoru sa srednjim školama

PTF

Voditelj aktivnosti

Dr. sc. Ines Banjari

Ostali suradnici​


Dalibor Karas, Snježana Kožić, Ivana Debelić, Maja Grgić, Maja Rečić, Martina Širić, Gorana Eljuga, Nives Stojanović, Tereza Novoselić, Dragana Jelenić, Martina Boc, Maša Novak

Kontakt osoba

Ines Banjari

Opis

Poster će prikazati kako su se hrana i prehrana razvijali od najranije povijesti, te koji su trendovi već vidljivi ali i koji se mogu očekivati u budućnosti. Kenut ćemo od sakupljačkog društva preko lovaca, hedonizma starih Grka pa preko današnjih mega-trgovačkih centara, fast-food lanaca i kolica s hot-dogovima na ulicama NY, megalomanskih porcija hrana, pa do superskupih restorana, minijaturnih porcija hrane i eko hrane, sve prema super futurističkoj hrani u ampulama i kapsulama, hrane astronauta. Pogledajte kako mi vidimo razvoj hrane.

Mjesto i vrijeme

Cijelo vrijeme trajanja Festivala znanostti

Rektorat