POLJOPRIVREDNO-PREHRAMBENO TEHNOLOŠKI FAKULTET
Zbog stanja i potreba u prehrambenoj industriji Slavonije i Baranje, 1970. u Privrednoj komori u Osijeku prihvaćena je inicijativa nekoliko profesora Tehnološkog fakulteta u Zagrebu – Biotehnološkog odjela, o osnivanju Prehrambeno-tehnološkog odjela na Visokoj poljoprivrednoj školi u Osijeku. Odlukom Sabora SR Hrvatske o uvođenju Prehrambeno-tehnološkog odjela uz ratarski i stočarski smjer, 1971. Visoka poljoprivredna škola postaje Poljoprivredno-prehrambeno tehnološkim fakultetom (PPTF). U okviru PPTF-a Prehrambeno-tehnološki odjel djelovao je preko Odbora za studij, čiji je predsjednik ujedno obavljao i funkciju prodekana. Studij prehrambene tehnologije provodio se odvojeno od ostalih smjerova pri PPTF-u, prema posebnom planu i programu, u prostorima PPTF-a, Pedagoškog fakulteta, Elektrometalskog školskog centra i Tehničke škole “Ruđer Bošković”.

Ploča na ulazu Poljoprivredno-prehrambeno tehnološkog fakulteta
PREHRAMBENO-TEHNOLOŠKI FAKULTET OSIJEK
Godine 1975. osnovano je Sveučilište u Osijeku. Ono je utemeljeno Odlukom Hrvatskog sabora u ožujku 1975., a Sporazum o osnivanju osječkog sveučilišta potpisalo je 31. svibnja 1975. osam ustanova. Razvojem Prehrambeno-tehnološkog odjela, stvaranjem boljih materijalnih uvjeta rada te osnutkom Sveučilišta u Osijeku, stvorene su realne pretpostavke za osnivanjem Prehrambeno-tehnološkog fakulteta kao samostalne jedinice. Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek samostalno djeluje od 1976., u okviru RO Biotehničkog znanstveno-nastavnog centra. U to vrijeme na Prehrambeno-tehnološkom fakultetu obrazovali su se diplomirani inženjeri prehrambene tehnologije, smjer prehrambeno inženjerstvo, s dva usmjerenja, prehrambeno konzervno i prehrambeno ekstraktivno usmjerenje. Istovremeno s osamostaljenjem započinje i izgradnja novog, modernog znanstveno-istraživačkog kompleksa na Tenjskoj cesti. Nakon završetka prve faze izgradnje novog objekta, 1980. Fakultet započinje svoje preseljenje na Tenjsku cestu b.b. te useljava u zgradu u kojoj su smještene predavaonice, kabineti i prostori za dekanat, a 1986. smješta se i u drugu zgradu novog objekta sa suvremenim studentskim i istraživačkim laboratorijima. Za potrebe studenata i svih zaposlenih u Biotehničkom znanstveno-nastavnom centru, 1989. otvoreni su suvremeni restoran “Gaudeamus” te moderna knjižnica pa je zaokružena infrastruktura na razini modernog sveučilišnog centra. Fakultet je tada raspolagao s ukupno 6 500 m2 namjenskog prostora te je u to vrijeme već i kadrovski značajno ojačao. Znanstvenici su sudjelovali na brojnim domaćim i međunarodnim skupovima čime su stvoreni svi preduvjeti za intenzivan nastavni i znanstveno-istraživački rad, kao i suradnju s privredom u kojoj su svoje zapaženo mjesto već imali brojni diplomirani inženjeri Prehrambeno-tehnološkog fakulteta Osijek.
FAKULTET U PROGONSTVU
Budući da je Fakultet bio smješten na Tenjskoj cesti, tijekom ratnih događanja 1991. i 1992. pretrpio je velika razaranja. Međutim, unatoč tome i činjenici da je dio zaposlenika napustio Fakultet, aktivnost nije zamrla ni tijekom tih najtežih dana. Zahvaljujući pomoći Prehrambeno-biotehnološkog fakulteta iz Zagreba, dio aktivnosti prebačen je u Zagreb, gdje su studenti u statusu studenta gosta mogli pohađati nastavu. Osim toga, jedan dio studenata i zaposlenika Fakulteta aktivno se uključio u obranu Republike Hrvatske od agresije.

Posljedice ratnih razaranja Fakulteta na Tenjskoj cesti 1992.

Posljedice ratnih razaranja Fakulteta na Tenjskoj cesti 1992.
Usprkos svim ratnim opasnostima, zaposlenici, koji su ostali na Fakultetu uspjeli su spasiti veći dio opreme s lokacije na Tenjskoj cesti, doslovno pod prijetnjom granata. Kapitalna oprema smještena je u podrumske prostore Privredne banke u Osijeku, da bi u prosincu 1991. bila prebačena u Zagreb. Zahvaljujući tome te kasnijim spašavanjima namještaja s iste lokacije, danas Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek ima opremljene laboratorije i kabinete.
FAKULTET DANAS
PTFOS danas je moderno visoko učilište s bogatim znanstvenim i stručnim radom te osam različitih sveučilišnih studija. Studijski programi usklađeni su s programima srodnih studija u Europi. Koncept cjeloživotnog učenja se provodi kroz različite programe, koji zajedno s programima formalnog obrazovanja čine obrazovanje usklađeno s Bolonjskim procesom. PTFOS u svojim redovima ima zaposlenike koji su članovi najviših državnih tijela, znanstvenih i stručnih organizacija i institucija. Zaposlenici PTFOS-a dobitnici su brojnih domaćih i međunarodnih nagrada. Sva postignuća i uspjesi studenata i zaposlenika PTFOS-a rezultat su kontinuiranog rada na poboljšanju uvjeta studiranja i unaprjeđenju kvalitete nastavnog, znanstvenog i stručnog rada na PTFOS-u.
Preko 2000 studenata završilo je neki od studijskih programa PTFOS-a, što ukazuje na dugu tradiciju u obrazovanju vrhunskih kadrova te veliki doprinos znanosti i struci, te zajedno sa 109 sadašnjih zaposlenika i oko 860 studenata PTFOS-a čine jednu veliku i složnu obitelj osječke škole prehrambene tehnologije, koja je svojim angažmanom u struci doprinijela da naša prehrambena industrija uspješno drži korak s onom u Europi.
Fakultet od 2009. godine publicira međunarodni znanstveno-stručni časopis Croatian Journal of Food Science and Technology. Časopis je namijenjen znanstvenicima, stručnjacima, studentima i široj društvenoj zajednici. U časopisuCroatian Journal of Food Science and Technology se objavljuju originalni znanstveni radovi, prethodna priopćenja, znanstvene bilješke, pregledni radovi, stručni radovi te izlaganja na znanstvenom skupu.
Također, Fakultet je suizdavač, zajedno s Farmaceutskim i Tehnološkim fakultetom Univerziteta u Tuzli, i međunarodnog znanstveno-stručnog časopisa za nutricionizam i dijetetiku Hrana u zdravlju i bolesti, koji se publicira od 2012. godine. Časopis je fokusiran na područje nutricionizma i dijetetike, odnosno utjecaju sastojaka hrane i prehrane na ljudski organizam.
Organizacija znanstvenih skupova vrlo bitan segment promocije znanosti i struke, kao i same institucije. Fakultet je organizator ili suorganizator više međunarodnih i domaćih znanstvenih i stručnih skupova:
- Brašno-Kruh (http://www.ptfos.unios.hr/brasno-kruh/),
- Ružičkini dani (http://www.ptfos.unios.hr/ruzicka/),
- Voda za sve (http://www.ptfos.unios.hr/index.php/voda-za-sve),
- Hranom do zdravlja (http://www.ptfos.unios.hr/Hranom_Do_Zdravlja/index.php/hr/671-2/).
- ISC Green (http://www.ptfos.unios.hr/isc_green/)
- Dan mladih istraživača (https://istrazivaci-os.com.hr/)
Fakultet svake godine sudjeluje u organiziranju različitih događanja (predavanja, tribina i radionica) u sklopu Festivala znanosti, organizira Noć znanosti te Školu kemije. Da je Fakultet atraktivan i da pruža zanimljivo osmišljene teme radionica i predavanja svjedoči i brojka od preko 1000 posjetitelja svih dobnih uzrasta koji svake godine zakorače na Fakultet u vrijeme spomenutih događanja. Cilj navedenih aktivnosti je približiti znanost javnosti, odnosno informirati javnost o aktivnostima i rezultatima u području znanosti, poboljšati javnu percepciju znanstvenika te motivirati mlade ljudi za istraživanje i stjecanje novih znanja. Studenti, asistenti i nastavnici Fakulteta su izrazito aktivni u aktivnostima promidžbe znanosti.
Od 2017. godine studenti PTF-a sudjeluju i na Noći znanosti, manifestaciji u organizaciji našeg Fakulteta, gdje također sudjeluju u nizu radionica i u ostalim aktivnostima.
STUDIJSKI PROGRAMI
Od akademske godine 2005./2006. Prehrambeno-tehnološki fakultet Osijek prilagodio je strukturu formalnog visokoškolskog obrazovanja koje provodi načelima Bolonjskog procesa. Studijski programi organizirani su prema konceptu „3 + 2“, odnosno trogodišnji preddiplomski sveučilišni studij (Prehrambena tehnologija), nakon čega slijede dvogodišnji diplomski sveučilišni studiji (Prehrambeno inženjerstvo, Procesno inženjerstvo, Znanost o hrani i nutricionizam). Nakon stjecanja diplome, Fakultet nudi mogućnost nastavka obrazovanja u sklopu jednog sveučilišnog poslijediplomskog studija (Prehrambena tehnologija i nutricionizam) i triju poslijediplomskih specijalističkih studija (Sigurnost i kvaliteta hrane;Tehnologije tradicionalnih mesnih proizvoda; Nutricionizam).
Osim formalnog obrazovanja, PTFOS je od 2011. godine izvodi različite edukacijske programe u okviru koncepta cjeloživotnog učenja (12 programa), čime se u cjelini ostvaruju sve komponente Bolonjskog procesa. Uspješnom realizacijom tih edukacija PTFOS je dodatno ojačao svoju funkciju javne obrazovne i znanstvene ustanove te učvrstio odnose sa subjektima iz poslovnog okruženja.
FAKULTET SUTRA
Aktivnosti na PTFOS-u u nadolazećem vremenu bit će usmjerene na učvršćivanje pozicije jedne od vodećih nastavnih i znanstvenih institucija ovoga dijela Hrvatske i šire regije, usmjerene na provedbu međunarodno prepoznatih znanstvenih, razvojnih i stručnih istraživanja iz područja biotehničkih, tehničkih i prirodnih znanosti. PTFOS će i dalje obrazovati međunarodno priznate stručnjake i biti pouzdan partner gospodarstvu, domaćim i inozemnim znanstvenim i obrazovnim institucijama te studentima. Posebna pozornost u vremenu koje dolazi bit će posvećena praćenju potreba tržišta rada te sukladno tome i uvođenju novih studijskih programa, prije svega interdisciplinarnih, u suradnji s drugim visokoškolskim institucijama, kao i kraćih oblika edukacija u okviru koncepta cjeloživotnog učenja.