S obzirom na izniman gospodarski značaj prerade žitarica, cilj je studijskih kolegija u okviru Katedre razvijanje sposobnosti studenata za rješavanje problema u proizvodnji i osposobljavanje stručnjaka koji će osigurati kvalitetnu proizvodnju prehrambenih proizvoda na bazi žitarica. Studenti stječu opća znanja o vrstama i sortama žitarica te značaju pojedinih sastojaka u ocjeni tehnološke kakvoće. Studenti se upoznaju i s analitičkim i reološkim analizama, koje se provode u laboratorijima za preradu žitarica. U studijskim programima detaljno su opisani načini skladištenja žitarica i proizvodnje brašna te utjecaj pojedinih faza prerade na kakvoću brašna. Studenti stječu osnovna znanja o tehnološkim postupcima u proizvodnji pekarskih proizvoda, tjestenine, keksarskih proizvoda, ekstrudiranih proizvoda te o fizikalno-kemijskim i nutritivnim svojstvima sirovina i gotovih proizvoda. Spoznaje koje studenti stječu pohađanjem tih kolegija osposobljavaju ih za samostalno rješavanje inženjerskih problema vezanih za proizvodnju kvalitetnih prehrambenih proizvoda na bazi žitarica.
Predsjednik katedre:
preddiplomski studij
- Osnove tehnologije žitarica
- Tehnologija prerade sirovina biljnog podrijetla I
diplomski studij
- Tehnologija proizvodnje i prerade brašna (FE231)
- Tehnologija proizvodnje i prerade brašna (FS242)
- Skladištenje žitarica i proizvodnja brašna
- Tehnologija pekarstva
- Tehnologija proizvodnje tjestenine i keksarskih proizvoda
poslijediplomski studij
Dostignuća u tehnologiji proizvodnje i prerade brašna
-
Tehnologija proizvodnje funkcionalnih proizvoda na bazi žitarica