Katedra za prehranu

Znanstvena istraživanja i nastavni sadržaji unutar Katedre usmjereni su na procjenu kakvoće prehrane ciljnih skupina i razvoj odgovarajućih instrumenata za procjenu istih (npr. upitnika o učestalosti namirnica).

Na kolegijima u okviru Katedre studenti stječu znanja o važnosti izbalansirane prehrane u zadovoljavanju potreba organizma, ali i u unaprijeđenju zdravlja, te smanjenju rizika obolijevanja od bolesti povezanih s prehranom. Opća znanja o izvorima hranjivih tvari i biološki važnih komponenata, u kombinaciji sa znanjima o anatomiji probavnog sustava i probavi hrane, te utjecaju funkcionalnih sastojaka prisutnih u hrani na organizam, pružaju mogućnost primjene u planiranju obroka za sve populacijske skupine.


Studenti će biti osposobljeni za:

  • procjenu stanja uhranjenosti pojedinaca i skupina
  • provedbu različitih metoda za procjenu prehrane
  • planiranje prehrane zdravih osoba svih dobnih skupina u skladu s važećim preporukama
  • procjenu povezanosti prehrane i zdravlja
  • planiranje prehrane bolesnih osoba


Područja istraživanja Katedre su usmjerena na:

  • suradnju s drugim ustanovama/institucijama na izradi multifunkcionalne korisničke on-line baze sastava hrane i pića;
  • istraživanja o prehrambenim i životnim navikama različitih dobnih (npr. djeca, adolescenti) i populacijskih (npr. studenti, sportaši) skupina na području Republike Hrvatske i njihova usporedba po regijama i s drugim zemljama;
  • ispitivanje funkcionalnih karakteristika različitih prehrambenih proizvoda i učinkovitosti dodataka prehrani, posebice na bazi ljekovitog bilja kroz ispitivanja na ljudima;
  • utvrđivanje poveznice prehrambenih i životnih navika te drugih karakteristika (poput dobi, spola) s rizikom obolijevanja od različitih bolesti a s ciljem prevencije istih, kao i na progresiju postojećih zdravstvenih stanja (posebice kroničnih bolesti) i utjecaj na kvalitetu života oboljelih i društvo u cjelini;
  • primjena meta-analize i sistematskih pregleda literature radi jačanja dokaza u pogledu davanja preporuka vezanih uz prehranu s ciljem prevencije i/ili liječenja različitih bolesti (eng. evidence-based practice in nutrition).


Predsjednica katedre:

prof. dr. sc. Ines Banjari

preddiplomski studij

  • Znanost o prehrani

  • Funkcionalna hrana i dodaci prehrani

diplomski studij

  • Antioksidansi u hrani
  • Cjeloživotna prehrana
  • Dijetoterapija
  • Funkcionalna hrana i dodaci prehrani
  • Procjena prehrane i epidemiologije
  • Prehrana i sport

specijalistički studij

  • Specifičnosti prehrane u različitim fazama života
  • Klinička prehrana
  • Odabrane teme o funkcionalnoj hrani i dodacima prehrani
  • Redukcijske i alternativne dijete
  • Prehrana sportaša
  • Odabrana poglavlja iz prehrambene epidemiologije
  • Osnove psihologije i savjetovanja
  • Životne navike i zdravlje
  • Potrošači i etika u prehrani
  • Nutricionizam

doktorski studij

  • Prehrambene potrebe tijekom životnog vijeka
  • Klinička prehrana
  • Funkcionalna hrana
  • Dodaci prehrani
  • Fitonutricionizam
  • Prehrana s aspekta javnog zdravstva
  • Prehrambena epidemiologija
  • Procjena prehrane i prehrambenog statusa
  • Alternativni oblici prehrane
  • Redukcijske dijete i prevencija debljine
  • Sport i prehrana